сряда, 24 септември 2014 г.

Вроцлав...една шарена приказка с много джуджета


Вроцлав е сред най-древните и красиви градове в Полша. В него могат да се видят както традиционна за Европа архитектура, така и японска градина. Той е четвърти по големина в страната с население около 650 хил. жители, но втори по привлечени инвестиции. Вроцлав дължи своето очарование както на хилядолетната си история, издълбана в здравите стени на великолепните сгради, така и на разклоняващата се на множество живописни ръкави река Одер. Градът на стоте моста е осеян с прекрасни исторически паметници, музеи и галерии, а славата му на културно средище разнасят по света театър "Лабораториум" на Йежи Гротовски, Театърът на пантомимата на Хенрик Томашевски и международните фестивали "Вратиславия Кантанс" (Wratislavia Cantans). Внимание заслужава и откритата в чест на 100-годишнината от победата над Наполеон през 1913 г. Зала на столетието. Наскоро тя беше обявена за паметник на ЮНЕСКО заради авангардните си за началото на ХХ в. архитектурни решения.
Истинско забавление не само за децата, а и за техните родители са статуите на джуджета, разпръснати из града. Джуджета сизифчета, пандизчия, перач са истинско предизвикателство за авантюристично настроените туристи.




    До края на ХХ в. градът остава встрани от интереса на централната власт. Обяснението е просто. Поради специфичното си геополитическо положение Вроцлав многократно променя през вековете държавната си принадлежност: бил е част от Полското кралство, от Княжеството на Пястите (първата полска династия), от Чешкото кралство, Хабсбургската империя, Прусия и Третия райх.










Една гатанка - Град в Европа със седем букви, 393 моста, 219 джуджета и най-вкусния сладолед в Полша. Отговор - Вроцлав!
На жалост кратко време имахме за ВРоцлав. Другият път - повече!

Няма коментари:

Публикуване на коментар