събота, 10 май 2014 г.

Патра и коринтският канал

Патра (на гръцки: Πάτρα) е град в Западна Гърция. Разположен е на южния бряг на Коринтския залив, на полуостров Пелопонес. Населението му е около 160 400 души (2001).
Патра е 4-ят по население град в Гърция (след Атина, Солун и Пирея) и 3-то по оборот пристанище (след Пирея и Солун).
Начална точка е на маршрута на редовни фериботни линии до Италия (Бари, Бриндизи, Анкона и Венеция).
За да стигнеш до Патра се минава по моста Рио - Антирион. Рио - Антирион е най-големият мост в света, окачен на стоманени въжета с най-много отвори /три отвора между четири бетонни подпори/, издържащ на земетресения над 7-ма степен по скалата на Рихтер, на сблъсък с кораби. Това е мостът-мечта на основоположника на съвременния гръцки парламентаризъм и реформатор на гръцката държава от последните три десетилетия на 19 век Харилаос Трикупис. Това е осъществяването на една 100-годишна мечта, който свързва континентална Гърция с полуостров Пелопонес.
Мостът скъсява времето за преминаване от Рио до Антирио, от двете страни на протока, свързващ Коринтския залив със залива на Патра, от 45 минути с ферибот до четири минути по автомагистралата на моста.
Общата дължина на пътната настилка на моста Рио-Антирион достига 2252 метра, превръщайки го в най-дългия висящ мост на света - прочутият мост Голдън Гейт в Сан Франциско има дължина 1966 метра.

 Нямахме много време да обикаляме Патра за това ще бъда много кратка тук - който иска да ми вярва, че ще свърша бързо:)))
Другото, което успях да видя бе морския фар.


Поемаме към Коринтския канал.


Коринтският провлак е провлак, представляващ мост между континентална Гърция и изкуствено създадения днес чрез Коринтския канал канал остров Пелопонес.

През 1881 унгарските архитекти Ищван Тюр и Бела Герстер проектират Коринтския канал. Гръцката компания на Андреас Сингрос с основен предприемач Антонис Матсас започват прокопаването през 1881 и го завършват през 1893, издълбавайки 6343 метра, 25 метра широк и 8 метра дълбок канал, реално превръщайки полуостров Пелопонес в остров. Каналът спестил на мореплавателите 400 км. На места каналът е само 21 метра широк и затова е достъпен само за сравнително малки и плитко газещи плавателни съдове. По него преминават около 11 000 кораби годишно.
Макар да изглеждаше огромен...всъщност съвсем не е така. За наша радост мина корабче по него.



1 коментар:

  1. Невероятни снимки, Херич :) браво!
    пс. Махни проверката с думи, че да можем по-лесно да ти оставяме коментари.

    ОтговорИзтриване