събота, 10 май 2014 г.

Атина, Акропола, любовта и...още нещо:)

Атино, Атино.....метрополитен град! Град на митологията, град на боговете, град на изкуството..люлка на една велика цивилизация и мястото, където са се родили демокрацията, науката и философията.
Гърция заема най-южната част от Балканския полуостров, който заема основна част от Югоизточна Европа. Богатото исотирическо минало на страната, в комбинация с модерната курортна база, която предлага, и извоюваха славата на една от най-предпочитаните туристически дестинаци не само в тази част на Европа, но и в цял свят. Гърция заема площ 131 475 кв. км, като граничи с Албания, Република Македония, България на север, Гърция на изток. На юг и запад пък страната е обградена с чистите кристални води на Средиземно море.
Столицата на Гърция – Атина, със своите близо 4 милиона жители е основно културно, политическо, религиозно, търговско и икономическо средище в страната.
Името на градът произхожда от името на древногръцката богиня Атина - символ на мъдростта.  Днес Атина е важен политически, културен, туристически, икономичеки и транспортен център на Гърция.

Сред най-голямите забележителности на Атина е Акрополът - храма на богинята Атина. Акрополът в Атина е най-известният запазен акропол в Гърция и датира още от Микенската епоха (II хил. пр. Хр.). Представлява плосък скален връх, издигащ се на 150 м над морското равнище в Атина и се предполага, че на него е бил разположен царски дворец, датиращ от Микенската епоха (II хил. пр. Хр.) .
 Акропол (от старогръцки - άκρος, акрос - връх и πόλις, полис - град) е термин, използван предимно в археологията, за да се обозначи крепостното съоръжение на град или друго селище в Античността или Средновековието, което обикновено е разположено в горната му част. Като синоним може да се използва "горен град".
 Най-голямата постройка на Атинския Акропол, е Партенонът. Партенонът е храм на богиня Атина, наречена "партенос" (παρθένος) или девица. Храмът бил построен в по-ранно време, но бил разрушен от персите през 480 г. пр. Хр. по време на Гръко-персийските войни. През 454 г. пр. Хр. касата на Първия Атински морски съюз е била пренесена от о. Делос в Атина, където на власт е Перикъл. Създаването на Партенона е било част от целта на Перикъл - Атина да придобие водещо място не само във военната и икономическата област, но и в областта на религията и изкуството.






След Акропола поемаме към автобусчето...много удобно HopOn - HopOff. Има си разписание - през 30мин. и обикаля забележителностите на Атина най-общо казано. Цената му не е много ниска...но пък пести много обикаляне и търсене - 22 евро за два дена ако вземеш за синята и червената линия. Синият линия те сваля до пристанището Пирея а червената обикаля из вътрешността /най-общо казано/


 До храма на Зевс в Атина се намира арката на Адриан, издигната в чест на императора през  131 г. след като войските му завладяват града. 18-метровата врата е в коринтски стил и изработена от мрамор. Интересни са надписите от двете страни на арката. На тази, която гледа към Акропола пише: "Това е Атина, градът на Тезей", а на другата - "Това е градът на Адриан, не на Тезей". Арката е издигната на древен път, който някога е свързвал новият римски град със старата Атина.

 Храмът на Зевс Олимпийски, наречен още Олимпион, е изключително важен древен храм, намиращ се в центъра на Атина. Въпреки, че строителството му започва през 6 век пр. Хр. храмът е завършен през 2 век пр. Хр. по времето на римския император Адриан. Той е бил най-големият храм за времето си в римската провинция Елада.


Много е красива Атина...много. Дори квартала на пакистанците не ме уплаши кой знае колко...дори и там видях красота:)




Няма коментари:

Публикуване на коментар