понеделник, 22 юли 2013 г.

On the road again.....


Както се пее в една песен....On the road again. Пак е петък....пак сме двамата....пак поемаме към места, където не сме ходили. Разбира се с Иглика и Борис - нашите приятели от София - същите хоцкари като нас :))))
На работа сме....обаче тя не върви...Мисълта за бягството от деца и град така ни е обладала, че....си тръгваме с Георгиев по-рано от работа хахха Пък и има друга причина - искам да изпреваря Борис и да направя няколко "кадъра на живота си"
Поемаме....ние сме на ход.
 Село Костенковци се намира на 12 км. от Габрово, на 6км. От град Дряново и на 28 км. От Велико Търново. Географският център на България – връх Мазалат е на 4 километра по правалиния от билото, загърбващо трите махали, които го съставляват.
В близост до Костенковци са резерватите Боженци, Етъра, Арбанаси, Царевец, Трапезица, Витите скали, пещерата Бачо Киро.
 Село Костенковци е разположено на два срещуположни баира. Хората тук са такива изключителни урсузи, че трите махали: Далаците, Скуревци и Дрисльовци имат три собствени гробища и нито един параклис. На 300 метра от селото е светилището Света Троица от което ревностен христянин на скоро отмъкна оброчния камък с кръста. Според легендата името на селото идва от това, че в долния му край, между склоновете, преди повече от 600 години са били захвърлени телата на убитите византийски войници, загинали при една от битките на Асен и Петър срещу поробителя.









И...край...
До тук със самостоятелното ми фотографиране аххаха Добре дошли Минчев и Добрева - обичам ви!:)))))
Дойдоха доста късно...изморени но пък приказките нямат край...пихме по един джин...ракия...кой каквото и се отправихме към леглата....утре ни чакаше ден пълен с обиколки.
Нощ е...всички спят....само аз съм с камерата...още: ))))
Лека нощ!
И....добро утро. Днес е ден страхотен, слънчев, ведър...още от сутринта.
Били ли сте някога по Габровския край? А да сте ходили до Капиновския манастир? Аз не....но преди Капиновският попаднахме на друг манастр...който препоръчвам...дори повече от Капиновския манастир а именно Плаковския манастир Св. пророк Илия.



Плаковският манастир се намира на 18 километра южно от град Велико Търново в Еленския Балкан в Стара планина (в посока към кр. Килифарево), близо до селата Плаково и Велчево, и само на около два километра от Капиновския манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"
Манастирът е основан по време на Втората българска държава, вероятно през 1280 година, но не след дълго, при падането на България под турско робство, е бил разрушен, както много други манастири. Около 1450 г. бил възстановен отново, но по-късно многократно (през 1595, 1706, 1794, 1835,) бил разграбван и опожаряван.
 Възстановяването на Плаковския манастир започнало през 1845 година, когато била построена манастирската църква "Св. Илия" - рядко явление на българската архитектура, от т.нар. атонски тип, характерен за епохата на Втората българска държава. Тя е просторна (19x7,5 метра), еднокорабна, с една абсида, шест масивни колони с капители и открит, засводен притвор. Над входната врата под нея неизвестен художник е изрисувал през 1852 г. Възнесението на пророк Илия, който е единствен стенопис в манастира.
По късно през  1845 г. Захарий Зограф изрисувал образа на Христос Велик архиерей с Дванадесетте апостоли. Освен тази икона, в манастира са запазени стари ръкописни и старопечатни книги.
 През 1865 г. Уста Колю Фичето изградил величествена 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария, каменна чешма и двуетажни жилищни крила в П-образна форма, но през 1949 г. при нов пожар голяма част от жилищните сгради отново изгорели.

И малко забавление...




На колата отново и пътя за...Капиновският манастир - който не ме очарова много да бъда честна.
 Къпиновският манастир е разположен на брега на река Веселина на 5 км с. Велчево, на 8 км от с. Къпиново и на 14 км южно от Велико Търново. Манастирът се намира на около 2 км от Плаковския манастир, поради което с него са наричани "манастирите-близнаци".

Основан е през 1272 г. по времето на цар Константин I Асен Тих. Най-мащабното строителство в манастира е между 1856 и 1864 г. Тогава са изградени двуетажните жилищни сгради в източната му част, чиято външна стена е дебела 1,5 метра. Средствата са дарени от братя Хорозови от Елена. На втория етаж е построен параклисът „Въведение Богородично“, изографисан от Алекси Атанасов. На първия етаж има втори параклис, „Благовещение“, украсен от тетевенски майстори. В параклис на двора е погребан един от двамата ктитори — Теодосий Хорозов.
 В днешно време Къпиновският манастир е действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради.
 Къпиновският манастир е сборище на Великотърновските рокери, както и на техните побратими от цялата страна. С Къпиновския мотосъбор традиционно се открива летния рокерски сезон.

Тръгваме си от Капиновския манастир. Вече леко следобед....вие гладни ли сте? Ние четиримата - да:))) И къде по хубаво място за обяд от едно заведение в....Арбанаси :))) Нарича се "Паяка" и го препоръчвам с две ръце и два крака. Готвят страшно вкусно и хубаво.
Е...по пътя имаше спиране...как мога да пропусна хубавите слънчогледи по пътя....

Време за обяд....почивка и пак...на пътя...


ВРеме е да се прибираме, че апартамента, в който отседнахме...е доста античен:))) И ме навява на снимки...





На другият ден...дестинацията е ясна...Соколски манастир

Няма коментари:

Публикуване на коментар